Fredagstipset 23. desember 2022

Stargate – En julefortelling av Ingvild H. Rishøi (Gyldendal, 2021)

Handlingen er lagt til nåtid; til Tøyen i førjulstiden. Ronja bor sammen med faren sin og storesøsteren Melissa. Det nærmer seg jul, og faren har mistet enda en jobb – denne gangen jobben som juletreselger. Isteden er det nå døtrene på 10 og 17 som selger ulike sorter gran og pyntegrønt til travle forbipasserende i de siste ukene før jul fordi familien trenger pengene. For dem blir julen en tid med våte votter, provisjonslønn og øl, men også en tid med tre vise menn, en stjerne og en skog. Faren på sin side, drar på nabolagspuben Stargate.

Dette er en rørende og sterk julefortelling som både er aktuell og tidløs.

Her er boka i basen vår

Kvit, norsk mann av Brynjulf Jung Tjønn (Cappelen Damm, 2022)

Kvit, norsk mann er en samling vonde, kloke, og tidvis  morsomme, dikt om norsk hverdagsrasisme. Hvordan er det for et adoptivbarn å komme til Norge som en reserveløsning; et gjenbruksbarn? Det hadde vært enklere om han var en hvit, norsk mann. Tekstene trekker forbindelser til andre, lignende fortellinger – og setter vår samtid og kultur under lupen. Gjennom livet har forfatteren blitt minnet på at han ikke er norsk nok. Er han det nå? Når blir han det? Veldig lesverdig diktsamling!

Her er boka i basen vår

 

Terapeuten av B. A. Paris (Gyldendal, 2022)

Alice møter Leo og blir forelsket. Etter kort tid flytter de sammen i et lekkert, nyrenovert hus beliggende i en eksklusiv, inngjerdet enklave i London kalt The Circle. De kommer til et sammensveiset nabolag, og Alice gleder seg til å bli kjent med dem alle sammen. Imidlertid kjenner hun fort på et ubehag. Hun oppdager noe om det nye huset deres, og hun begynner å kjenne på en forbindelse til Nina, terapeuten som bodde der før. I sin søken etter sannheten, opplever Alice at Leo ikke er alene om å ha sine hemmeligheter, og ting er ikke så perfekte som det synes på overflaten. Kanskje det ikke er så lurt av Alice å spørre og grave så mye? Denne boken er hverken særlig bloddryppende eller grotesk, men historien lister seg inn under huden på deg og gir deg gåsehud. Til slutt blir du usikker på om du skal tørre å gå opp i 2. etasje når du er alene hjemme …

Her er boka i basen vår

«Minus mamma» av Endre Lund Eriksen (Aschehoug, 2022)

I denne boka møter vi Miranda som akkurat har mistet moren sin i en fryktelig sykkelulykke. Eller var det en ulykke? Miranda klarer ikke å slå seg til ro med at hennes kjempeforsiktige mamma skulle ha sykla så fort inn i den farlige svingen – og bestemmer seg for å undersøke saken helt på egen hånd. En fin bok om sorg, samhold, vennskap – og en smule spenning – for barn fra 9 år og oppover.

Her er boka i basen vår

– Beate & Hege