Fredagstipset 17. februar 2023

«Vardane»

av Martin Baldysz

Samlaget, 2022

Reidar Skåren er sauebonde og en fjellets mann, han blir kalt Fjellmannen. Etter at faren døde for ca. 1 år siden driver han nå gården alene, han fisker seg mat i havet og er veldig glad i brennevin. En dag finner presten Sebastian Ribe han nede ved havet etter en vellykka fisketur.

Presten vil ha med seg Reidar opp i fjellet for å finne seterjenta Kirsten Nesse som forsvant året før. Hun skal ha drept en fangstmann. Når lensmannen var oppi fjellet for å finne henne, fikk de ikke tak i henne, men hun spurte etter presten.  Presten sier: «Fjellmannen fra Skåra skal lede min vei til Kirsten Nesse, og jeg skal frelse henne der oppe, og vi skal sammen berge henne ned igjen, dette stakkars lam, etter et år i fortapelsens villmark».

Dagen etter tar de beina fatt. Før de går får presten Reidar til å legge igjen de to flaskene med brennevin som han gjerne vil ha med.

Første natta får de mat og overnatting på Smådalsetra.

Reidar finn ei lerke med brennevin der på setra som han tar med seg. Når han drikker fra lerka får han de rareste drømmene om Kirsten, og flaska blir aldri tom.

Dette er en annerledes historie, den begynner jordnært og slutter overnaturlig.

Språk og handling er gammelmodig, men har en god rytme i seg.

 

«Etter oss. En fortelling»

av Gøhril Gabrielsen

Aschehoug, 2022

 

Jeg-personen er 43 år, og bor i kjelleren i huset til faren. Moren hennes forsvant når hun var 5 år og det har bare vært hun og faren siden da. Faren driver en fiskefabrikk, hvor de lager fiskepudding. Hun er kontorsjef/regnskapssjef der nå, som hun nesten har vært siden hun var 16 år.

Det har blitt lite fisk i havet. Havet er forsuret og har steget med 20 cm på 1 år. Stadig flere stormer river i huset og fiskefabrikken. Datteren søker stadig om erstatning for tapt inntjening.

Faren på 63 år har akkurat giftet seg med en 30 år yngre kvinne, som han bare har kjent i 6 uker.

Jeg-personen er redd for at de skal få barn, og at det barnet skal overta fabrikken. Det er det jo hun som skal. Faren vil nå at hans nye kone skal overta jobben til datteren, og han synes det er på tide at datteren må komme seg videre i livet, prøve noe nytt, og finne seg annet arbeid.

Datteren tenker at hun må gjøre noe drastisk. Hun treffer en mann på St. Hans-feiringen som hun ligger med, og en stund etterpå finner hun ut at hun er gravid – som var målet.

Faren og kona begynner med oppussing av huset, men hennes del i kjelleren blir ikke berørt. Pengene (som de egentlig ikke har) går unna.

Historien har to mulige avslutninger:

Scenario A (som er trist og tragisk) og Scenario B (som er rar og overraskende).

Historien er godt skrevet. Handlinga er litt fram i tid. Det er klimaendringer som påvirker familiefabrikken.

 

«Rigel. Urettens ekko»

Ida Larmo

Strand forlag, 2022

 

Forfatteren, Ida Larmo, låner boka «Hvitt hav» av Roy Jacobsen. Da blir hun oppmerksom på Norges største skipskatastrofe som skjedde sør for Sandnessjøen 27. november 1944. Hun spør seg sjøl: Hvorfor har hun ikke hørt om dette tidligere? I denne boka har Ida Larmo med fantastiske illustrasjoner i en tegneserie vist hvordan hun har jobbet for å finne ut mest mulig om hva som skjedde denne dagen i 1944, men også før og etter episoden. Vi får følge russeren Julian Dresjkin, som ble krigsfange sensommeren 1941. Han var fange 2 år og 8 mnd i Finnmark før han og de andre krigsfangene ble forflyttet sørover fra Kirkenes til fots og til vanns. Når de er framme i Narvik går de om bord på skipet Rigel, og 23. november går skipsreisen videre sørover. Vi følger også nordmannen Asbjørn Schultz som er straffange, og som også er om bord på Rigel.

Engelskmennene (Norges allierte) har fått klarsignal til å bombe fiendtlige skip langs Norges kyst.  Den 27. november når Rigel er i sundet mellom Rosøya og Tjøtta, blir Rigel bombet. Av de 2838 personene som var ombord var det 2571 som døde. Men både Julian og Asbjørn overlevde, og klarte å komme seg i land på Rosøya hvor de fikk hjelp av beboerne på øya. Asbjørn får bo hos et eldre ektepar på Kleppøya til krigen er over, mens Julian blir først sendt til en fangeleir utafor Mosjøen før han blir sendt hjem til Russland.

Larmo vant Brageprisen i åpen klasse i november 2022. Brage-juryen skriver om boka Rigel at den er en kraftfull bok som formidler krigens mange lidelser; maktovergrep, sult, utmattelse og død, men den forteller også om vennskap, varme og medmenneskelighet.

Juryen uttaler videre at hun har en strek med visuell presisjon, variasjoner i fargepaletten og gjengivelser av historiske dokument som styrker autentisiteten og gir fagformidlingene både nerve og nærhet.

Roy Jacobsen har skrevet forordet i boka. Han tilråder at «Rigel – Urettens ekko» blir pliktlesning for barn og voksne i alle aldre.

-Hilde-