Fredagstipset 17. mars 2023

Til jord skal du bli av Anders Totland, Det Norske Samlaget, 2022. 

I denne boka møter vi den pensjonerte hjemmebrentkokende, birøkter-presten Jacob Juul. Og den sindige kompisen hans; bygdelensmannen som gjør alt han kan for å se alle andre veier enn han skal. Inn kommer det ukjente barnebarnet Isadora Donnatina (Izzy) med de store spørsmålene om livet og døden. Og så har vi den godtroende lesbiske ny-presten Maria som slett ikke bor sammen med bibliotekaren Gjertrud. Kaoset oppstår når gamlepresten helt plutselig blir farfar, drapsmann og enkemann på samme dag. Nå har han en død torpedo i spritskjulet å kvitte seg med. I tillegg kommer Rønnaug fra barnevernet stadig på besøk, noe som passer dårlig.

Dette er en festlig, underholdende og makaber bok med et høyt tempo. Boka er kort, lett å lese, og får deg til å humre. Det er nesten en slags «feelgood-krim». Her er det både logiske brister, og noen løse tråder, men det er lett å tilgi. Man må bare lese boken med det for øyet at den er en ordentlig røverroman. Filmrettighetene er solgt, og handlingen blir liksom avspilt i hodet mitt mens jeg leser. Jeg fikk assosiasjoner til Ungkarsfestivalen av Bjørn Ingvaldsen 😊 På slutten av boka skjønner man både tittelen og bildet som er på bokas forside!

Denne boken passer for alle som ønsker en festlig leseopplevelse utenom det vanlige. Boken kan passe både for dem som liker skjønnlitteratur, men også for dem som liker krim og humoristisk litteratur. Og så er jo handlingen lagt til Finnskogen, noe som kan være litt artig på våre trakter.

Her er boka i basen vår

 

Dødsfrisk: Alle har sitt, stort eller litt av Christine Koht, Gyldendal, 2022.

Dette er en bok som handler om det å oppleve svært alvorlig sykdom og om å komme ut igjen på andre siden av døden – i live. Vi møter Christine Koht, tidligere programleder og komiker. En fargeklatt av et menneske. Hun som kledde seg i fargerike kreasjoner, var kreativ, grenseløs og ultrasosial. Hun som i 2010 bokstavelig talt danset i fruktfatet på Aschehoug forlags hagefest. Hun som ble rammet av en så alvorlig type kreft at overlevelsesprosenten var på kun 7 %. Hvem er du når alt som betyr noe for deg er tatt fra deg? Når du ikke kan gå, ikke kan kle på deg selv, ikke kan jobbe, ikke kan være sosial? Går det an å leve et verdig liv når du er absolutt hjelpeløs? I en verden der mestring er selve idealet; hvordan er det å ikke kunne mestre noe som helst? Å være så prisgitt de rundt deg?

Med leken penn og svart humor skriver Christine Koht om stort og smått relatert til både sin egen og også kona Pernilles sykdomsperiode. Pernille ble akutt innlagt på Rikshospitalet med alvorlig nyresvikt mens Christine selv var innlagt på Radiumhospitalet. Det fortelles også om tiden etterpå – når du liksom er «frisk» igjen. Forfatteren setter ord på hvor mye som kreves av opptrening, viljestyrke og egeninnsats for å bli så bra som mulig. Boken er skrevet i samarbeid med Koht ektefelle Pernille Rygg.

Dette er en gripende og sterk historie, og en bok til trøst og oppmuntring. Men det er også en fin og viktig bok for alle dem som innehar hjelperroller i møte med alvorlig syke mennesker. Og så er det en bok som er skrevet med et glimt i øyet og mye humor. Forfatterne trekker frem, og poengterer gang på gang, hvor viktig humor og humør har vært for dem i denne tiden, og det liker jeg godt.

Her er boka i basen vår

 

Dilemma av B. A. Paris, Gyldendal, 2022.

Livia fyller straks 40 år, og hun planlegger tidenes bursdagsfest for å gjøre opp for bryllupsfesten hun og mannen Adam aldri hadde. Livia har planlagt festen og alle detaljene i årevis, og endelig er dagen her. Alle hun er glad i skal være til stede, med unntak av datteren Marnie, som studerer i utlandet. Livia elsker Marnie, men i all hemmelighet er hun lettet over at datteren ikke skal komme. Livia har noe å fortelle Adam om datteren deres, en mørk hemmelighet som vil forandre mye, men hun vil vente til festen er over så de kan ha denne siste lykkelige stunden sammen. Adam vil gjøre alt perfekt for Lydia, så som en overraskelse har han arrangert at Marnie skal komme hjem. I løpet av dagen får han høre noen forferdelige nyheter. Han må fortelle det til Livia, fordi det er utenkelig at festen skal fortsette i lys av det han har fått vite. Men hun er så glad og spent, og gjestene kommer snart. Adam må finne ut hvor langt han er villig til å gå for å gi personen han elsker noen siste timer med lykke.

Jeg stusser over at denne boken er kategorisert som en krimbok rundt forbi, men det er den. Dette er en superspennende, thriller-aktig bok, men jeg mener at den ikke oppfyller sjangerforventningene man har til en krim. Blant annet fordi det ikke blir begått en direkte forbrytelse og fordi det egentlig ikke foregår noen etterforskning. Det Livia og Adam, hver for seg, har fått vite, har de fått greie på mer eller mindre tilfeldig. Jeg synes det er en godt uttenkt intrige. Om den er spesielt sannsynlig er jeg mer i tvil om, men med forfatterens fortellerevner tilgir man enkelt det. Dette er en «slukebok».

Dette er en typiske «krim-for-dem-som-ikke-liker-krim-bok». Den passer både for eldre ungdom og for voksne. Fordi boken både inneholder romantikk, handler om foreldreskap og vennskap, er spennende og thriller-aktig, kan den treffe mange ulike lesere.

Her er boka i basen vår

– Beate –