Låneinformasjon

Her har vi samlet ressurser for deg som er skoleelev eller student. Her finner du blant annet sider med informasjon om særemne/fordypningsoppgave, kildekritikk og referansehåndtering, og om hvordan du kan bestille faglitteratur.

Vi samarbeider med Didac, DNV og Nemko. Dette betyr at du som skal ta installasjonsprøven eller eksamen i brannforebyggende el-kontroll bolig og næring kan avlegge eksamen hos oss. Ta kontakt med oss i god tid.

Bli låner

Her finner du informasjon om hvordan du blir låner hos oss og hvilke regler du da forplikter deg til å følge. Det er gratis og enkelt å få lånekort. Alle som bor i Norge, kan få et nasjonalt lånekort som kan brukes ved bibliotek i hele landet. Lånere uten norsk ID-nummer, skoler, barnehager og institusjoner vil få et lokalt kort som kun kan brukes til lån ved Elverum bibliotek. Foresatte må fylle ut et skjema for at vi skal kunne lage lånekort for barn under 15 år. Skjema kan hentes hos oss.

Utlånsregler

 • Det er gratis å låne på biblioteket, men dersom du trenger en plastpose koster det kr 3.- per stykk. Du kan også få kjøpt bibliotekets eget bærenett for kr 50.-
 • Du må ha et lånekort. Ved tap av kort, utstedes nytt lånekort mot et gebyr på kr 51,-.
 • Lånekortet er personlig og skal ikke overlates til andre. Du er ansvarlig for alt som lånes på kortet ditt.
 • Meld fra til oss dersom du endrer navn, adresse, telefonnummer eller e-postadresse. Du er selv ansvarlig for at vi har korrekte kontaktopplysninger til deg.
 • Lån kan vanligvis fornyes. Det kan enten gjøres via internett eller ved å ta kontakt med biblioteket.
 • Overskrider du lånetiden, kan dette medføre gebyr. Bortkommet eller skadet materiale må erstattes.
 • Brudd på lånereglene kan medføre tap av lånerett.

Utlånstid
Lånetiden er 4 uker, unntatt for film (dvd), som er 1 uke og pocketserier som er 2 uker. For e-bøker er lånetiden 3 uker. Institusjoners lånetid er 12 uker. Utlånt materiale kan reserveres.

Gebyrer
Hvis lånetiden ikke overholdes, sender biblioteket 2 purringer. Når purring er sendt via e-post, SMS eller brev, må det betales gebyr. Gebyr på 1. gangs purring er kr 72,-, mens ved 2. gangs purring påløper ytterligere et gebyr på kr 160,-. Etter dette sender vi regning, og låneretten blir inndratt. Sperringen oppheves når du har tilbakelevert det du har lånt og betalt gebyrene.

Erstatningskrav
Saker som ikke blir gjort opp, sendes til inkasso. Erstatningskrav sendes månedlig. Da påløper det flere gebyrer. Erstatning for tapt og ødelagt materiell:

 • Bøker/lydbøker kr 650,-
 • Filmer kr 430,-
 • Musikk-CDer kr 300,-
 • PC-/DS-spill kr 450,-
 • Tidsskrifter kr kr 130,-

Spesielt verdifullt materiell prises høyere. Biblioteket er ikke ansvarlig for skader som måtte oppstå på avspillingsutstyr ved bruk av lånt materiale som film på dvd, PC-spill og CDer.

Følg med på dine lån på Bibliofil-siden vår eller i Bibliofil-appen. Begge steder må du logge deg inn med lånekortnummer og pinkode (koden får du på biblioteket). I Bibliofil-appen finner du også lånekortet ditt som kan brukes ved utlån. Husk at lån ikke alltid kan fornyes, så sjekk den nye forfallsdatoen med biblioteket eller i Mine lån (Websøk eller appen).

Alle kommuner i Norge er pålagt å ha et bibliotektilbud til sine innbyggere, og vi drifter etter lov om folkebibliotek (Folkebibliotekloven).

Retur av lånt materiell

Du kan levere vårt materiell som er lånt hos oss ved andre bibliotek i Sør-Norge (til og med Trøndelag). Dersom det biblioteket du leverer inn hos, bruker samme biblioteksystem som oss (Bibliofil), får vi beskjed med en gang om at du har levert inn materialet og det vil ikke lenger være registrert som utlånt på deg.

Dersom du leverer inn vårt materiale på et bibliotek som bruker et annet biblioteksystem enn oss, for eksempel Mikromarc, Quria, Koha eller Oria, ber vi deg være klar over at lånet fortsatt vil være registrert på deg, og du risikerer å få purregebyr i løpet av den tiden det tar før materialet er tilbake hos oss og vi har mottatt det i vårt system. Forny gjerne lånet ditt hvis det er mulig, slik at du slipper gebyr.

Materiale som du selv har lånt ved et annet bibliotek, kan du levere hos oss. Vi vil da returnere materialet til eierbiblioteket, men tar ikke ansvar dersom det kommer på avveie eller blir ødelagt. Vi har ikke mulighet til å gi deg kvittering for at materialet er levert inn dersom eierbibliotek bruker et annet biblioteksystem enn oss. Ta gjerne kontakt med det biblioteket som eier materialet og gi dem beskjed om at det er innlevert hos oss.

 

Lån fra andre bibliotek

Du kan be om lån fra andre bibliotek dersom vi ikke ha det materialet du ønsker å låne. Dette kan du gjøre selv ved å benytte Biblioteksøk som du finner under Elektroniske ressurser. Der finner du også lenke til Oria. Dersom du er student, og trenger faglitteratur, kan du bestille derfra.

Vi kan også be andre bibliotek om å få låne materiale som vi ikke eier selv. Vi kan låne inne materiale fra både fag- og folkebibliotek over hele landet. Vi kan også, i spesielle tilfeller, låne inn materiale fra andre land, fortrinnsvis Sverige og Danmark.

Vi låner ikke inn pensum fra utlandet. Vi oppfordrer studenter ved høgskoler og universiteter til å låne faglitteratur gjennom biblioteket på sitt studiested.

Utskrift og kopier

Hos oss kan du skrive ut dokumenter både fra din egen smarttelefon og fra din egen datamaskin. Du kan også låne pc av oss og skrive ut derfra dersom du foretrekker det. Vi kan hjelpe deg med å ta kopier og med å scanne.

 • Utskrift fra pc koster kr 5.-
 • Kopiering i svart/hvitt, format A4, koster kr 5.-
 • Kopiering i svart/hvitt, format A3, koster kr 11.-
 • Kopiering i farge, format A4, koster kr 8.-
 • Kopiering i farge, format A3, koster kr 15.-
 • Kopiering av vitnemål med rett kopi-stempel koster kr 10.- per ark.
 • Scanning koster kr 7 per sending inntil 4 ark, deretter kr 1.- per ark.

Vi gjør oppmerksom på at det er kommunens politikere som har vedtatt hvilke priser vi skal ta for våre tjenester.

Betale purregebyr

Det er flere måter å betale purringer på. Du kan betale med kort eller med kontanter til oss på biblioteket. Du kan også betale i Bibliofil-appen eller med VIPPS. Vi har dessverre ikke anledning til å sende ut faktura.

Familiemappa

Dersom både forelder og barn har lånekort på biblioteket, kan du som forelder få oversikt over hva som står registrert utlånt på barnet ditt på dine sider. Du trenger lånekortnummer og PIN-kode til både foreldre og barn. Har du ikke PIN-kode, ta kontakt med biblioteket.
Slik går du fram:

 • Logg inn på Mine sider med barnets lånekortnummer og PIN-kode.
 • Klikk på fanekortet Min profil og bla deg ned til du finner Gi andre tilgang til å se mine lån og reserveringer.
 • Skriv inn foresattes lånekortnummer i feltet og klikk på Send tillatelse.
 • Logg ut av barnets Mine sider.
 • Foresatte må så logge seg inn på sin egen Mine sider med sitt lånekortnummer og PIN-kode.
 • Klikk deretter på fanekortet Min profil, bla ned til Lånere jeg har tillatelse til å se. Her vil navnet til barnet ditt stå. Klikk så Slå på.
 • Under fanekortet Mine lån vil du nå ha full oversikt over dine egne og barnets lån og reserveringer.
 • Gjenta stegene dersom du ønsker å legge til flere barn eller voksne på familiesiden.

Personvern er viktig, også for barn og ungdom. Familiemappa er derfor lagt opp slik at begge må godta knytningen for at den skal kunne aktiveres i hver sin lånerkonto. Barnet/ungdommen kan dermed velge å fjerne knytningen, og foresatte har da ikke lenger tilgang til barnets lån. Lånere som bruker nettjenesten (m2) vil bli minnet om dette en gang i året og må da bekrefte knytningen. Knytningen blir automatisk fjernet når ungdommen fyller 18 år.

Skoleelev eller student?

Her har vi samlet ressurser for deg som er skoleelev eller student. Her finner du blant annet sider med informasjon om særemne/fordypningsoppgave, kildekritikk og referansehåndtering, og opplysninger om hvordan du kan bestille faglitteratur.

Kildekompasset

Kildekompasset viser deg hvordan du henviser riktig til kilder, og hvordan du vurderer kvaliteten på en kilde. Kildekompasset er et samarbeid mellom Universitetet i Agder, Universitetet i Sørøst-Norge og Universitetet i Stavanger.

Kildekompasset

Søk & skriv

Søk & Skriv er en ressursside for alle studenter som ønsker å lære mer om informasjonssøk, studieteknikk og akademisk skriving, uavhengig av studiested og studieemne. Søk & Skriv er et samarbeid mellom bibliotekene ved Høgskulen på Vestlandet, Universitetet i Bergen og Universitetet i Oslo samt Institutt for filosofi og førstesemesterstudier ved Universitetet i Bergen.

Søk & skriv

ORIA

Oria er en felles portal til det samlede materialet som finnes ved de fleste norske fag- og forskningsbibliotek. Supplert med en mengde elektronisk materiale fra åpne kilder, gir Oria en enhetlig tilgang til materiale som bøker, elektroniske bøker, tidsskrifter, elektroniske tidsskrifter, dokumenter, artikler, musikk og filmer.

ORIA

Ressursside fra Deichman

På disse ressurssidene til Deichmanske bibliotek i Oslo finner du forslag til temaer og bøker du kan fordype deg i og analysere når du skal skrive fordypningsoppgave i norsk. Du vil finne forslag til bøker og generelle skrive- og lesetips under hvert tema.

Ressursside fra Deichman

Ressursside fra Senja bibliotek

Senja bibliotek har en samleside med masse lenker til korte artikler om kildekritikk og informasjonskompetanse. Informasjonskompetanse handler om å kunne søke etter informasjon, vurdere den informasjonen som er funnet og deretter bruke den. På sidene finner du også god informasjon om personvern og nettvett.

Ressursside fra Senja bibliotek

Ressursside fra Sølvberget bibliotek

Sølvberget bibliotek og kulturhus i Stavanger har en fin samleside for deg som skal skrive fordypningsoppgave i norsk. Du finner også informasjon om presentasjonsteknikk.

Ressursside fra Sølvberget bibliotek